Aminos kokosowy jest sosem powstałym poprzez połączenie dojrzewającego w beczkach soku zebranego z kwiatów palmy kokosowej oraz suszonej na słońcu soli morskiej. Uznaje się go za doskonały zamiennik tradycyjnego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety soję, gluten oraz nadmiar sodu.
W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu jest idealny w daniach kuchni azjatyckich. Dodatkowo zyskuje popularność wśród osób dbających o zdrową dietę.Czy jednak faktycznie jest zdrowszą alternatywą dla sosu sojowego i tamari?
Skarbnica zdrowia
Aminos kokosowy stanowi doskonałą przyprawę do mięs, potraw azjatyckich oraz sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym wpływie na układ sercowo-naczyniowy, gospodarkę cukrową (zmniejszają ryzyko cukrzycy!) oraz układ odpornościowy. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze z kokosa mają korzystny wpływ na gospodarkę tłuszczową, podwyższając poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.
Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym przyjacielem odchudzania. Pomagają hamować uczucie głodu dzięki podnoszeniu poziomu tak zwanego "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają również osłonowo na jelita i łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nowotworom, szczególnie jelita grubego.
Wśród cennych składników nektaru z kwiatu palmy kokosowej znajduje się również inozytol. Jest on białkiem wykazującym pozytywny wpływ na układ nerwowy. Z tego powodu aminos kokosowy powinien być włączony do codziennego żywienia przez osoby cierpiące na zaburzenia depresyjne oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie wspomagające leczenie zespołu policystycznych jajników.
Zdrowe z natury
Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób cierpiących na celiakię.W odróżnieniu od sosu sojowego, który w wersji znanej z naszych sklepów często zawiera sztuczne chemiczne dodatki i polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy być pewni, że na nasze stoły trafia to, co dla nas najlepsze.