Nauka

Wiedza

Cieciorka w wartościowej diecie

Cieciorka w wartościowej diecie

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka, jest jednym z cenniejszych składników zdrowej diety. Dlaczego opłaca się sięgać po tę roślinę strączkową? W jaki sposób może ona wpływać na nasz organizm?

Ciecierzyca to rewelacyjny składnik diety wegańskiej, choć nie tylko jaroszom menu z ciecierzycą jako stałym dodatkiem wyjdzie na zdrowie. Ten produkt to ogromna ilość cennych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Kto będzie regularnie sięgać po cieciorkę, ten może w prosty sposób poprawić ogólny stan swojego zdrowia. Dzięki temu dodatkowi można skutecznie zatroszczyć się o swój przewód pokarmowy oraz ułatwić sobie odchudzanie. W cieciorce można także znaleźć większe ilości wartościowego białka oraz tak ważnych dla swego zdrowia składników, jak nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystko to sprawia, że zdrowa dieta z ciecierzycą jako stałym dodatkiem może nas rewelacyjnie wspierać w walce z licznymi przypadłościami.

Częste sięganie po przepisy na pyszne dania z cieciorką jako głównym składnikiem zalecane jest osobom mającym kłopoty nadciśnieniem oraz tym, którzy chcą się skutecznie rozprawić ze złym cholesterolem. Silniejsza odporność organizmu, dobra ochrona przed stresem – oto kolejne powody, dla których warto włączyć ciecierzycę do swego menu. A im szybciej to zrobimy, tym lepiej.

Kontakt

Redakcja: ul. Bursztynowa 31
20-576 Lublin
Tel.: +48606 281 023
E-mail: scholar@sitte.pl